Tas ir pierādīts, cepti kartupeļi palīdz notievēt

Pēdējos piecsimt gadus kartupeļi ir iekarojuši planētu, būdami viens no slavenākajiem un populārākajiem dārzeņiem. Tomēr, tāpat kā jebkurš cits produkts, šī sakņu kultūra var gan aizsargāt pret slimībām, gan nodarīt kaitējumu. Tāpēc katram cilvēkam ir svarīgi zināt, vai to vispār vajadzētu pievienot savai ēdienkartei, un, ja jā, tad kā tieši to pagatavot.

1.Polifenoli kartupeļis

Kartupelis ir diezgan interesanta sakņu kultūra pēc tā ietekmes uz ķermeni: kā jūs to gatavojat, tā tas ietekmēs. Tātad jebkurš uztura speciālists pateiks, ka šis dārzenis ir bagāts ar polifenoliem – vielām, kas spēj pasargāt cilvēka organismu no vēža attīstības, turklāt tam piemīt arī antioksidanta īpašības. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka šis labums burtiski tiek izdedzināts no kartupeļa, kad tas tiek cepts. Turklāt tieši frī kartupeļi jau sen ir ieņēmuši augstu vietu kancerogēnāko ēdienu reitingā, kas provocē vēzi.

2.Par kartupeļu priekšrocībām tievēšanai

Kartupeļi bieži tiek uzskatīti par produktu, kas ir pilnīgi nesavienojams ar svara zaudēšanu. Tomēr ne tik sen Telavivas Universitātes uztura speciālisti pierādīja pretējo: viņi uzskata, ka tiem, kas vēlas iegūt formu, ir nepieciešams, gluži pretēji, regulāri patērēt ceptus kartupeļus.

Viss noslēpums ir tāds, ka pats kartupelis ir bagāts ar kāliju, kas, kā izrādījās, ir ļoti svarīgs svara zaudēšanas elements. Šī tēze tika pārbaudīta praksē: saskaņā ar atbilstošu testu rezultātiem tika konstatēts, ka kālija daudzuma palielinājums uzturā par ceturtdaļu no iepriekš saņemtā ļāva cilvēkiem vieglāk un ātrāk zaudēt svaru. Turklāt kartupeļos ir daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas normālai gremošanai.

3.Kartupeļi hipertensijas pacientu ēdienkartē

Vēl viens negaidīts atklājums, ko zinātnieki veikuši salīdzinoši nesen, ir kartupeļu ieguvumi cilvēkiem, kuri cieš no augsta asinsspiediena. Tātad, lai regulētu spiedienu, noderēs regulāri ēst ceptus vai vārītus kartupeļus, jo tieši šāda veida uzturs ļaus efektīvāk izvadīt no organisma lieko nātriju.

Lasi arī: Kāpēc dažas saimnieces, gatavojot gaļu, katliņā ieliek kristāla glāzi

Runājot par sakņu kultūru skaitu, kas jāapēd profilaksei, viens kartupelis dienā pieaugušam cilvēkam ļauj iegūt vienu desmito daļu no nepieciešamās diennakts kālija devas, kas, starp citu, ir vajadzīgs arī insulta profilaksei.

4.Diabētiķiem – labāk atteikties

Ir svarīgi zināt, ka kartupeļi nav labākais produkts diabēta slimniekiem. Lieta tāda, ka kartupeļiem ir augsts glikēmiskais indekss (GI). Un, lai gan šis skaitlis var ievērojami atšķirties atkarībā no pagatavošanas metodes, tas jebkurā gadījumā būs pārāk augsts diabēta slimniekiem.

Piemēram, ceptu vai fritētu kartupeļu glikēmiskais indekss ir gandrīz identisks glikozei tīrā veidā: ja glikozei ir 100, tad, piemēram, frī kartupeļiem ir 97. Vārītiem un ceptiem kartupeļiem indekss ir nedaudz zemāks – 80-85.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment